Rosor på egna fötter

Sticklingsförökade rosor.

För en del år sedan blev jag inspirerad av en en rosenfantast, Annette från Aalborg, att odla rosor från sticklingar.

Det har många fördelar, först och främst kan man få många rosor för en låg kostnad. Man kan också få nya sorter om man får/byter sticklingar med andra rosodlare.

Min första ros på egna fötter fick jag av en trädgårdsvän, Lydia, för minst 15 år sedan, kanske mer. Det var Venusta Pendula och den har växt sig stor och vacker och har varit helt problemfri.

För 8 år sedan började jag själv rota sticklingar. Det har givit mig minst ett 100-tal rosor. Många har jag gett bort, några har jag sparat åt mig själv, dels för att se hur de artar sig och dels för att fylla på i min egen trädgård när det behövs.

De sorter som har givit bäst resultat:

Ghislaine de Feligonde har varit absolut bäst. Av dem rotas nästan alla skott.

Paul´s Himalyan Musk ,  Venusta Pendula, Hippolyt, Sally Holmes, Clair Renaissance och William Lobb är också lätta att rota.

Jenny Duval, Louise Bugnet, Thérèse Bugnet,  Anna, Menja, Ritausma, Lykkefund och Helena hybrida samt Austinroser som Leander, Abraham Darby, Charles Austin, Heritage, Snowgoose, Shropshire Lass och Wild Edric har rotats med minst 50% lyckat resultat.

Det har varit svårare att rota Irma och Nevada, Rosa violacea, Agnes och Smarty. Jag har försökt flera gånger men endast lyckats rota någon enstaka stickling (men i år har jag faktiskt fått rötter på alla mina Smarty-sticklingar).

Att rota rossticklingar

Förökning av rosor med sticklingar.

Jag brukar ta mina sticklingar från slutet av juni, när nytillväxten av grenarna har hunnit mogna lite, dvs inte längre är ljusgröna och mjuka, till och med augusti. 

I södra Sverige går det bra att ta sticklingar i augusti. De hinner ofta rota sig ändå innan vintern då vi vanligen har en lång mild sensommar och höst.

Kom ihåg att sätta fler sticklingar än du vill ha. Alla rotar sig inte och det är skillnad mellan olika sorter.

Torra rosbuskar bör vattnas ordentligt kvällen innan man tar sticklingar.    

Se till att du arbetar i skuggan eller inomhus för att bevara sticklingarna så fina och spänstiga som möjligt.

 Detta behöver du:

jord till sticklingarna, hälften så-jord och hälften icke-klumpande kattgrus eller perlit.

sekatör,

ren vass kniv

plastkruka, lite djupare.

plastpåse eller 

genomskinlig låda med lock.

 Gör i ordning jorden. Den får inte vara näringsrik. Jag blandar hälften så-jord och hälften vanligt kattgrus. Det är viktigt att kattgruset inte är klumpande, det orkar rötterna inte ta sig igenom. Denna blandning ger en lucker och luftig blandning vilket sticklingarna tycker om. Det går också bra med hälften så-jord och hälften perlit.

 Välj en gren som har blommat, den får lättare rötter. Klipp av den med en sekatör. Är det en stor gren kan du dela upp den och klippa den i flera små sticklingar.

En stickling ska ha minst 2 blad med flera småblad samt en tjocklek som en blyertspenna, ibland får man nöja sig med mindre beroende på sort. 

Skär av sticklingen med en ren och vass kniv ung 1/2 cm under ett blad med ett rakt snitt. Det nedersta bladet dras av, här kommer rötterna att bildas. De nästa 2 bladen ska sitta kvar och tunnas ut. Jag brukar klippa bort 3 eller 4 småblad. Sticklingen ska använda sin energi till att bilda rötter, inte försörja bladen. Klipp av toppen med ett snett snitt. På så vis vet du alltid vilken ände som är uppåt, det sneda snittet och vilken ände som är nedåt, det raka snittet. Skulle man sätta sticklingen med den övre ändan nedåt så får man aldrig rötter.

 Sätt sticklingarna i en kruka vid kanten, de rotar sig lättast längs krukkanten. Jag brukar sätta 4-6 st i varje kruka. Vattna och sätt sedan krukan i en låda. Lägg på locket. Om man endast har en eller få krukor kan man trä en plastpåse-huva över krukorna. Gör ett par lufthål i plastpåsen för att ge cirkulation och förebygga mögel.

I min låda brukar jag lufta ut genom att glänta på locket var eller varannan dag.

Ställ i skugga.

Efter 5-6 veckor ser man efter om det finns rötter, de kan oftast ses i krukans botten. Behöver då omplanteras.

Omplantera sticklingarna i var sin kruka med vanlig krukjord. De hamnar igen i sin låda i någon vecka och kommer sedan ut i sina krukor på en skuggig plats. När de visar tillväxt i sin nya kruka kan man plantera ut dem på en lämplig plats, ev sätta ned hela krukan i jorden 

 Övervintring. Nu har jag ett växthus så där får de övervintra första vintern innan de får sin plats i trädgården. Det kan också ske i ett annat utrymme, det behöver inte vara frostfritt men jag har inte provat det själv.

Ska de sättas ut är det viktigt att man tar sina sticklingar så tidigt som möjligt så att de hinner etablera sig innan man planterar ut dem.

Sätta ut krukan. Man bör välja ett skyddat och ett skuggigt läge. Vind och sol, speciellt på våren torkar lätt ut den lilla plantan. Det är också viktigt att krukan är väldränerad. Ett klimat med både regn och frost om vartannat, som man ser i våra södra delar av landet, kan medföra att jorden i krukan blir en isklump och det är inte bra för rötterna.

Sättas ut i rabatten. Att sätta ut en ung rosstickling direkt i rabatten kan vara lite av ett vågspel Är det möjligt bör man välja ett skyddat läge. Men har man satt flera sticklingar så är det ju möjligt att några tar sig. 

När vårsolen står på och det är torrt i markerna kan det vara bra att titta till sina sticklingarna lite då och då. De kan behöva lite vatten eller annan omsorg.

 

På detta sätt får jag varje år ett 50-tal fina rosbuskar. Några har jag behållit, många har jag gett bort till vänner och bekanta.

Senaste kommentarer

13.07 | 07:36

Flera av dessa rosor har jag. Men inte Blush Damask.

De är alla underbara!

20.04 | 15:58

Hei. Hvor får jeg tak i disse flotte rosene. Min mor hadde den gammeldagse rosen, men den ble borte da det var mange som henta stiklinger.

18.03 | 08:22

Min hemsida fungerar inte och jag kan varken skriva eller sätta in bilder.
Kan skicka mail eller mms i stället.

09.03 | 16:37

Vi är flexibla, välj en tid som passar dig. Har ni en bit att köra?
Imorgon kommer en familj för att titta på Ebba eller Elvira. Hör av mig till er efteråt.