Gammeldags rosor 2

Rosa majalis 'Foecundissima'. Tornedalsros. Fylld kanelros.

Rosa majalis 'Foecundissima'.

Kärt barn har många namn. Fylld kanelros hittade jag på min mammas tomt där den växte vilt.  Jag grävde upp en bit och planterade den mellan trädgården och skogen. Sedan dess har den kommit trofast varje år. Den fyllda kanelrosen växer vilt i hela landet. Man kan ibland hitta den vid gamla övergivna torp. Ursprunget är okänt men det är en mycket gammal ros som har funnits i kultur sedan 1500-talet.

Fylld kanelros blommar tidigt, i södra Sverige ofta redan i maj, Den fyllda blomman har en fin doft och är 4-5 cm. Passar bra till en naturtomt, är lättodlad och anspråkslös. Skuggtålig och härdig till zon 8.

Fylld kanelros

Rosa Fimbriata

För ganska många år sedan såg jag denna ros och har sedan letat efter den. När jag hittade den på Rosengården 2010 köpte jag genast en planta. Fimbriata har vita fransade blommor med svaga rosa skiftningar. Min växte inget vidare de första åren men kom igång sommaren 2013 men ganska bra blomning. Återkommer med enstaka blommor under hela säsongen. Jag kan inte påminna mig någon doft men enl rosböckerna ska den vara mediumstark.

Fimbriata är en rugosaros, framtagen av Morlet 1891. Går till zon 4.

Rosa Fimbriata

Pauls Himalayan Musk

Pauls Himalayan Musk

Jag älskar denna ros. Bilden är tagen när den var som störst. Plötsligt en vår och en sommar stod den bara med torra pinnar och utan grönska och efter ytterligare ett år utan tecken till liv så bestämde vi att den var död och röjde bort grenar och rötter. Vi blev rätt förbluffade när det året efter kom upp flera rosgrenar med blad.  Vi trodde att det måste vara ett vildrosskott men efter ytterligare ett år fick vi se blomningen med typiska "Paul" rosor. Nu är den nästan lika stor igen och blommar som bara den. Paul är en moschataros, blir 5m hög och 3 m bred, vilket den minst är hos mig.

Är engångsblommare. Går till zon 2. Från 1899. 

Pauls Himalyan Musk

Husmoderrosen

Husmoderrosen

Husmoderrosen är en mkt gammal ros som kan ses vid gamla torp i hela norden Den blir ofta kvar när naturen tar tillbaka odlad mark. Den liknar Dubble Blush så mycket att roskunniga säger att det är svårt, ja nästan omöjliga att skilja dem åt.

Husmodern är en engångsblommande ros och den börjar sin blommning tidigt, redan från slutet av maj. Busken blir upp till 1,5 m, blommorna är 4-5 cm, rosa och liknar små marsipanrosor. 

Min ros kommer från ett av Värmlands äldsta hus, Stålbrännarbyggningen, där också en förfader till månfararen Buzz Aldrin är född.

Jag började med en liten pinne, ett rotskott, för 12 år sedan. Nu är busken 2x2x1,5 m och blommar överdådigt varje år. Jag har grävt upp åtskilliga rotskott och gett bort. Om man inte vill att rosen ska sprida sig så bör man nog begränsa rötterna.

Doftar underbart. Mycket härdig. 

Husmoderrosen

Rosa violacea eller La Belle Sultane. Gallica

Rosa violacea

Denna ros bl a fick jag, efter önskemål, för en hel del år sedan av Knud Pedersen, Rosenposten, som tack för att jag översatte en del av hans internetkatalog til svenska. Det är en ros som speciellt utmärker sig för sin fantastiska färg och otroligt vackra blommor. Den kan spåras till före 1790. Blommar en gång per säsong. Sätt den gärna i en perennrabatt, där den väver sig in bland andra blommor. 

Vill man se på Rosenpostens hemsida (akta er - där är mycket som hjärtat begär) så är adressen: rosenposten.dk

Rosa violacea

rosa versicolor

Rosa versicolor, rosa mundi eller polkagrisrosen som den också kallas är en engångsblomstrande gallicaros. Det är en gammal ros som med säkerhet har odlats i täppan sedan 1500-talet, några menar helt tillbaka till 1100-talet. Det är en sport (spontan mutation) av apotekarrosen, rosa officinalis, som har givit randiga blommor och det har man gillat och bevarat. Den har mycket livskraft och motstår total försummelse, därmed inte sagt att man ska göra det för den har mycket att ge. Min ros har blivit till 2 buskar förmodligen pga rotskott. Det gör ingenting för den håller sig annars fint på plats. Den är mycket härdig, upp till zon 6.

Rosa versicolor, Rosa mundi

Randi Flemmos. 20.04.2021 15:58

Hei. Hvor får jeg tak i disse flotte rosene. Min mor hadde den gammeldagse rosen, men den ble borte da det var mange som henta stiklinger.

Anita Sjölander 18.05.2018 02:59

Dessa gamla fina rosor! Helt ljuvliga! Jag har sökt på nätet efter Rosa majalis 'Foecundissima' Tornedalsros, Fylld kanelros - men hittar ingen som säljer den.

| Svar

Senaste kommentarer

13.07 | 07:36

Flera av dessa rosor har jag. Men inte Blush Damask.

De är alla underbara!

20.04 | 15:58

Hei. Hvor får jeg tak i disse flotte rosene. Min mor hadde den gammeldagse rosen, men den ble borte da det var mange som henta stiklinger.

18.03 | 08:22

Min hemsida fungerar inte och jag kan varken skriva eller sätta in bilder.
Kan skicka mail eller mms i stället.

09.03 | 16:37

Vi är flexibla, välj en tid som passar dig. Har ni en bit att köra?
Imorgon kommer en familj för att titta på Ebba eller Elvira. Hör av mig till er efteråt.