Gammaldags rosor 1

Jag är rosgalen och har många rosor. På denna sida lägger jag ut de rosor som i mitt tycke är något extra.... Mina bästa rosor finns i många olika rosgrupper.

Först ut är mina gammaldags rosor. De blommar med några få undantag endast en gång under sommaren, men oftast mycket rikligt. De doftar sagolikt och är bland de allra vackraste. De är också ganska lättskötta. Har man plats till en sådan ros i sin trädgård så ångrar man sig inte. 

Maiden Blush

Maiden Blush är en alba ros. Den har varit i odling sedan minst 1600-talet. Den är engångsblommande från slutet av juni till slutet av juli och är då översållad med fantastiskt vackra och väldoftande ljusrosa blommor. Det är en frisk ros utan särskilda krav på skötsel (hos mig). Går till zon 6.

Jag köpte 5 st Maiden Blush billigt på rea 1998. Planterade dem längs en stenmur. De lever fortfarande i bästa välmåga. 

Maiden Blush, så otroligt vackra blommor och underbar, stark doft.

Charles de Mills

Charles de Mills.

Charles de Mills är en gallicaros. Man vet inte ursprunget och åldern på denna ros. Den introducerades i början av 1800-talet av Charles de Mills men man menar att den fanns tidigare under andra namn. Blommar i en månad under högsommaren. Charles de Milles har en fantastisk färg, djupt purpur, stora blommor med tätt packade kronblad och en härlig doft. När den blommar kan man inte gå förbi den utan att stanna upp och beundra dens prakt.

Går till zon 3-4

Celestial

Celestial.

Celestial betyder himmelsk och det är vad denna gamla (före 1800-talet) albaros är. Det är en engångsblommande buskros som i juli är översållad med långa, vackra knoppar och ljusrosa blommor med en underbar doft. 

Min buske är från 90-talet, men fortfarande frisk. Den skickar ut långa, långa grenar, de längsta kortar jag av för att behålla buskformen. 

Celestial.

Souvenir de la Malmaison

Souvenir de la Malmaison

Souvenir de la Malmaison är en bourbon ros från 1843. Uppkallad efter kejsarinnan Joséphines slott, Malmaison, utanför Paris. Joséphines var Napoleons hustru.  Denna ros blommar nästan oavbrutet, från juli till oktober och har fantastiska vitrosa blommor, upp till 12cm i storlek. Har en stark och härlig doft. Kräver lite mer pyssel men ger mycket tillbaka. Zon3.

Venusta Pendula

Venusta Pendula är en klätterros som tillhör gruppen Arvensis. Okänt ursprung (före 1928). Är engångsblommande men blommar otroligt rikligt från mitten av juli till mitten av augusti. Lättodlad. En av mina allra bästa rosor. Zon 5.

 

Min egen Venusta Pendula är rotäkta. Jag fick den som en stickling av en trädgårdsvän, Lydia, för länge sedan. Den kom snabbt igång och har blivit rejält stor. På bilden ses rosen utanför vårt fönster. Det är en fantastisk syn.

Venusta Pendula
Venusta Pendula, knopparna och blomman är så vacker

Mme Boll, 'Comte de Chambord'

Mme Boll, ofta saluförd som 'Comte de Chambord', är en remonterande portlandros som blommar från juni till oktober. Det är en fantastisk vacker och väldoftande ros med tätt packade, lite mörkare rosa kronblad. Om man har en liten trädgård och inte har plats till så många rosor så bör man definitivt satsa på denna. Mme Boll är en buskros från 1843, framtagen i USA av Daniel Boll och uppkallad efter rosförädlarens hustru. Kan behöva lite omsorg. Är en populär buskros och inte så svår att hitta i en plantskola. Härdig till zon 5.

 

Mme Boll.

Blush Damask (Benareby)

Detta är en mycket älskad ros.  Det är en gammal ros med långa anor. Jag fick den av Kerstin från Benareby som en ganska stor uppgrävd bit med fina rötter. Den tog sig snabbt och är nu 2 x 2 m. Kerstin menade att den hette Blush Damask och det har hon säkert rätt i, den ser ut och uppför sig som Blush Damask.                 

Blush Damask tillhör damascenergruppen. I den gruppen finner man de allra äldsta kulturrosorna som man menar kan sträcka sig 2000 år tillbaka. Blush Damask ursprung är okänt, men man vet att den varit i kultur sedan åtminstone 1759.

Blommar oerhört rikligt under juli månad. Blommorna är tätt packade med kronblad, färgen lite skiftande med mörkrosa-rosa-vitrosa nyanser, ses speciellt på knoppar och nyutslagna blommor. Blush Damask har som andra damascenerrosor en stark och underbart ljuvlig doft.        

Det är en frisk, anspråkslös och lättodlad ros. 

Härdig i zon 5.

Marianne Magnusson 13.07.2022 07:36

Flera av dessa rosor har jag. Men inte Blush Damask.

De är alla underbara!

Anita 18.05.2018 15:09

Hej Barbro!
Enl Ditt svar ville Du ha min mail: anita.sjolander@glocalnet.net
Vänlig hälsning och Glad Pingst!

Anita Sjölander 18.05.2018 03:16

Fick se att Berga Gård finns i Värmland (2 olika, bl a stort vitt hus). Det gör jag också, som söker 'Tornedalsrosen'. Skulle jag kunna få köpa rossticklingar?

Barbro 18.05.2018 13:30

Hej Anita, det finns fler Berga Gård, vår finns i Blekinge. Ang. rosstickling, skicka din email så kan jag höra av mig via den.

Gyne Rose-Len Gammel 29.04.2018 11:50

Jag blev helt tagen av alla underbara rosor. Har en speciell relation till souvenir Malmaison, har varit där flera gånger, senast i fjol. Var finns er gård?

Barbro 01.05.2018 14:45

Det är en väldigt vacker ros, min har det lite jobbigt just, överväger att köpa en ny. Ska lägga in lite fler rosor på hemsidan när jag får tid.

Barbro 21.02.2017 21:37

Hej, jag vet att den kan köpas online hos Flora Linnea http://floralinnea.se/souvenir-de-la-malmai.html

Gyne Rose-Len Gammel 19.02.2017 21:31

Var kan man köpa rosen från >Malmaison?

Annette Algerstedt-Persson 07.10.2015 21:00

Tack för många tips! Underbara rosor:) Är helnöjd! (hoppas bara jag hittar dem
alla, då kommer lilla kolonilotten att bli perfekt. Mvh Nettan

Barbro 12.10.2015 02:32

Hej Annette! Tack för din kommentar. Hoppas att din kolonilott snart är full av rosor, färg och doft.

| Svar

Senaste kommentarer

13.07 | 07:36

Flera av dessa rosor har jag. Men inte Blush Damask.

De är alla underbara!

20.04 | 15:58

Hei. Hvor får jeg tak i disse flotte rosene. Min mor hadde den gammeldagse rosen, men den ble borte da det var mange som henta stiklinger.

18.03 | 08:22

Min hemsida fungerar inte och jag kan varken skriva eller sätta in bilder.
Kan skicka mail eller mms i stället.

09.03 | 16:37

Vi är flexibla, välj en tid som passar dig. Har ni en bit att köra?
Imorgon kommer en familj för att titta på Ebba eller Elvira. Hör av mig till er efteråt.